prva strana

Nedelja, 5. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Avgust 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

šta da se radi

Dvadeset kandidata za gradonačelnika

Branko Vićentijević

DRUGI KRUG

- Bez želje da bilo kome vučemo stranu, čini se da ipak najviše šansi za ulazak u drugi krug imaju Vojislav Andrić (LS), dr Jovan Tomić (NS) i Mihailo Jokić (SNS), a potom i Nebojša Andrić (DS) i dr Milan Nikolić (DSS). Zbog čega govorimo o drugom izbornom krugu? Zbog toga što je matematički neizvodljivo da se do gradonačelnika dođe posle prvog kruga sa ovoliko kandidata! Uz to, velika je nepoznanica i to kako će funkcionisati gradonačelnik iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke opcije sastavljene, moguće je čak i iz koalicije programski posve raznorodnih stranaka. Da li ćemo biti svedoci „pat pozicije” ili će Valjevo imati snage za demokratski iskorak, gde bi dve opcije na vlasti bile garant kvaliteta ponuđenih odluka za budućnost grada i njegovih građana?

Na kraju, valja podsetiti da je Valjevo svog gradonačelnika na neposrednim izborima već biralo krajem 1989. godine iako to propisi nisu predviđali. Tada je šumarski inženjer Slobodan Đukić (buduća ND), ubedljivom pobedom nad elektroinženjerom Aleksom Jokićem (budući SPS), nasledio pravnika Dušana Mihajlovića (predsednika buduće Nove demokratije, sada Liberala Srbije), dok je predsednik Izvršnog saveta među devet kandidata postao profesor fizičke kulture i direktor Valjevske gimnazije Milan Janković (takođe buduća ND). Svi oni su (Mihajlović, Jokić, Đukić, Janković) ostvarili potom zavidne političke i radne karijere, pa i, verovatno podrazumevajući, lični imetak. Za potpredsednika SO Valjevo, međutim, delegati Društveno-političkog veća, Veća mesnih zajednica i Veća udruženog rada nisu izabrali Slobodana Aćimovića sa liste Slobodana Đukića i Dušana Mihajlovića, koji je pobedio na neposrednim izborima, već sada pokojnog Slobodana Cola Prodanovića, koji je uspeo da izlobira delegate i ubedi ih ne samo da je bolje rešenje od Aćimovića već i da sa tadašnjom kontrolom izbora „nije baš sve bilo u najboljem redu”.

Ova postava vodila je Valjevo do maja 1992. godine i prvih višestranačkih izbora u Srbiji na počecima krvavog raspada nekadašnje SFRJ, a onda su lokalnu vlast, sve do 24. septembra 2000, imali socijalisti. Predsednik je u dva mandata bio pravnik Milorad Ilić – Mića „Kaplar”, a Prodanović više nije bio potpredsednik Skupštine opštine već je to mesto pripalo gimnazijskom profesoru fizike Veroljubu Lazareviću, posle četiri godine i agronomu Živomiru Panteliću (njih dvojica su i danas odbornici, ali bledi opozicioni, SO Valjevo - Lazarević iz SPS, a Pantelić iz otcepljene SNS), dok je predsednik „opštinske vlade” bio Ljubomir Mucić (kratko pre njega, do načelnikovanja u Kolubarskom okrugu, matematičar Stanko Terzić), a nekoliko meseci pre izbornog fijaska 2000. i Borisav Radojičić pošto je Mucić postao direktor Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga stradalog u zemljotresu 1998. godine.


Branko Vićentijević